The Physician

“Remember boy !
The more painful the treatment, the more they respect the Barber.”

The Physician

Wat een schitterende,ouderwetse avonturenfilm was “The Physician”. Gesitueerd in de duistere middeleeuwen met zijn armoede, onhygiënische omstandigheden en een kerkelijke macht die nog invloedrijk was en elke wetenschappelijke vooruitgang bestrafte omdat het zogenaamde verfoeilijke praktijken zijn die tegen de wil van God indruisen. En ondanks de vreselijke armoede waren ze er wel als de kippen bij om de laatste centjes af te troggelen als vergoeding voor één of ander ritueel. Zo ook na het heengaan van Rob’s moeder. In deze donkere tijden stierven mensen nog aan een onschuldige blindedarmontsteking of longontsteking. Rob word aan zijn lot overgelaten en ziet kans om mee te reizen met een rondtrekkende kwakzalver die op een bedenkelijke wijze heelkundige ingrepen uitvoert en helende drankjes, hoogstwaarschijnlijk gefabriceerd met paardenurine, verkoopt. Het moment dat Rob te horen krijgt dat er in het verre Midden Oosten een man genaamd Ibn Sina les geeft in geneeskunde en ook deze kennis toepast in praktijk, is zijn beslissing genomen. Hij vertrekt naar het verre oosten om in de leer te gaan bij deze wijze man. De enigste vereiste is dat hij zich moet voordoen als Jood. Hij deinst er zelfs niet voor terug om een besnijdenis uit te voeren op zichzelf.

Een boeiende historische film van Duitse makelij (gekend onder de naam “Der Medicus”). Allereerst was ik verbaasd dat dit een Duitse film was daar het de vormgeving en stijl heeft van een echte Hollywood film. Naderhand bekeken is het ook wel een beetje logisch. Het boek (geschreven door Noah Gordon) waarop deze film gebaseerd is, werd niet echt een succes in de VS maar des te meer in Duitsland. De film werd er ook massaal bekeken en er werd zelfs een mini televisieserie van gemaakt. De rest van Europa zal spijtig genoeg alleen kunnen genieten van deze prachtige film op het moment dat deze op DVD uitkomt. Een geslaagde historische film waarbij enorm veel aandacht werd besteed aan de decors, kledij, muziek en CGI. Als men dan ook nog eens schitterende vertolkingen aan toevoegt dan komt men tot het uiteindelijke bewonderenswaardige en excellente eindproduct. De 150 minuten zijn zo om, doordat je als het ware in het verhaal gezogen wordt.

The Physician

De vertolkingen waren buitengewoon prachtig. Tom Payne als de leergierige en onschuldig uitziende Rob, Stellan Skarsgard (“The Railway Man”,”Kill your Darlings“) als de rondtrekkende kwakzalver die zich ontfermt over Rob en tegelijkertijd totaal geen mededogen kent somtijds. Emma Rigby had ik niet direct herkend, ondanks dat ik haar nog maar pas aan het werk zag in “Plastic”. Haar nep uiterlijk (botox behandeling hoogstwaarschijnlijk) werd op miraculeuze wijze getransformeerd in een meer naturel uiterlijk. Maar wat deze film vooral naar een hoger level verheft, is het casten van Ben Kingsley als de Perzische wijsgeer die zijn kennis wil overdragen aan gemotiveerde pupillen en tegelijkertijd een ongekende honger naar nieuwe kennis tentoonspreidt. Een magistrale prestatie en een realistische portrettering van Ibn Sina, de islamitische medicus,filosoof,natuurkundige en wetenschapper die een belangrijke bijdrage leverde aan de geneeskunde en wiens verhandelingen een lange tijd in Europa als belangrijk werden aanzien. Blijkbaar bevalt het Kingsley om een rol als geneesheer of psycholoog te spelen. Hij heeft er het geschikte uiterlijk voor en zijn charismatische persoonlijkheid leent zich hiervoor. Zo ook in “Shutter Island” en recent in “Stonehearst Asylum”.

Maar ook de algehele aankleding van de film komt groots over en is wonderwel geslaagd. Van het armoedig, duister en vooral smerig Londen tot en met de oriëntaalse taferelen in het verre Perzië en het Madrassa college. De kostuumafdeling heeft zijn uiterste best gedaan om het zo authentiek mogelijk weer te geven. De manier waarop Philipp Stölzl en Jan Berger deze film hebben vorm gegeven en er in geslaagd zijn om er toch een film met Hollywoodiaanse proporties van te maken, is bewonderenswaardig. Het enige nadeel is dat er dan ook Hollywood clichés in sluipen zoals de verhaallijn over Rebecca en Rob. Gelukkig werden epische grootse veldslagen vermeden en concentreerde de film zich vooral op de thema’s van Ibn Sina en de invloed van de religie in die tijd. Het enige wat me persoonlijk stoorde was de zogenaamde gave waar Rob over beschikte. De tijdloze onderwerpen over gezondheidszorg en religieus fanatisme overheersen echter in deze schitterende film. De ouderwetse toon zal bij sommigen waarschijnlijk niet in de smaak vallen, maar uiteindelijk heb ik enorm genoten van deze middeleeuwse avonturenfilm. Een film gesitueerd in een tijdperk toen het Midden Oosten een bron van kennis en vooruitgang was.

 

“Remember boy ! The more painful the treatment, the more they respect the Barber.” Wat een schitterende,ouderwetse avonturenfilm was “The Physician”. Gesitueerd in de duistere middeleeuwen met zijn armoede, onhygiënische omstandigheden en een kerkelijke macht die nog invloedrijk was en elke wetenschappelijke vooruitgang bestrafte omdat het zogenaamde verfoeilijke praktijken zijn die tegen de wil van God indruisen. En ondanks de vreselijke armoede waren ze er wel als de kippen bij om de laatste centjes af te troggelen als vergoeding voor één of ander ritueel. Zo ook na het heengaan van Rob’s moeder. In deze donkere tijden stierven mensen nog aan…

Review Overview

Verhaallijn - 7
Script - 8
Originaliteit - 6.5
Acteerwerk - 8
Spanning - 6.5
Speciale Effecten - 6.5
Sfeer - 7.5

7.1

Beoordeling: Wanneer de 9-jarige Rob Cole zijn moeder ziet overlijden kan hij niet voorzien dat dit angstaanjagende besef van de naderende dood een geschenk is. Het brengt hem vanuit zijn 11e-eeuwse leven in Londen, via allerlei kleine dorpjes, uiteindelijk naar de medische school in Ispahan. Een operatie van een Joodse arts, die opgeleid is door de legendarische Perzische arts Avicenna, inspireert hem om zijn leven te wijden aan de geneeskunde.

User Rating: Be the first one !

Laat hieronder een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*