John Wick

John Wick

Stilte voor de storm. Een introductie met vrij veel drama op korte tijd. Of toch voor John Wick die zijn vrouw Helen verliest aan een ziekte. Hij krijgt van haar postuum een puppy om het rouwproces enigszins een plaats te geven en te kunnen herbeginnen met liefhebben. Als het weerloze beestje evenals zijn auto hem ook nog worden afgenomen, laat hij dit niet ongestraft en vecht en zweet hij zich het komende anderhalf uur een weg naar de verantwoordelijke. John Wick(ed) keert terug naar de vroegere jaren en zal zijn wraak nemen. En hoe. Dat allemaal doordat Iosef Tarasov – de zoon van de vroegere baas van John Wick – interesse toonde in de aankoop van zijn Mustang (uit ’69, maar liefst) met een deuk in zijn ego tot gevolg. Vader en zoon Tarasov krijgen achteraf een woordenwisseling wanneer ze op een heel droge manier erachter komen dat het slachtoffer John Wick heet. Hierop ziet Viggo Tarasov (een ietwat stijve, maar goed gecaste rol voor de Zweedse Millennium-acteur Michael Nyqvist) zich genoodzaakt zijn zoon te beschermen.

De intro wordt doorgetrokken tot tien minuten en is van weinig muziek voorzien om uiteindelijk in beats los te barsten, klaar om je in trance te brengen. Deze beats zijn drijvende krachten achter de geweldige gevechtsscènes. Hoogtepunt ligt natuurlijk in the Red Circle, de nachtclub waar Iosef zich schuilhoudt met alcohol, vrouwen en een resem bodyguards. De telling van de gevallenen die in hun gezicht geschoten zijn, is al snel niet meer bij te houden. In plaats daarvan concentreer je je op de bewegingen die John Wick maakt om zijn tegenstanders een stap voor te zijn. En dat zijn er heel wat. De stunts worden – zoals verwacht – grotendeels uitgevoerd door de acteur(s) zelf en getuigen van een sterke choreografie die je tot in het eeuwige zou prijzen. Daarnaast zit ook de cinematografie goed snor. Het schitterende kleurenpalet gebruikt in de nachtclub doet denken aan Nicolas Winding Refn’s Only God Forgives wat ook wel te maken zal hebben met het feit dat de gebeurtenissen zich ook daar deels in een club afspelen.

Viggo en Iosef Tarasov

In deze actievolle prent zitten ook geweldige dialogen verborgen bevolkt door humor: nadat huurlingen het huis van John Wick bestormen (en hij ze allemaal koud maakt, duh) belt een agent aan na een burenklacht voor geluidsoverlast. Geen arrestatie wanneer hij een lijk ziet in de gang, wel een simpele vraag uit interesse: ‘You uh working again?’ gevolgd door een al even simpele ‘Oh well, I’ll leave you be then. Good night, John.’ Of wat dacht je van deze tussen John Wick en de hotelreceptionist nadat het hemd van de hitman besmeurd is met bloed: ‘How good’s your laundry?’ vraagt John Wick voordat hij het teleurstellend antwoord krijgt toebedeeld: ‘I’m sorry to say, but no one’s that good.’ Het moet echter niet altijd met woorden zijn. Deze film spreekt vanzelf met daden. Je vijand die zijn geweer staat te herladen terwijl je zelf even moet bijkomen van een flinke dreun. Keanu Reeves op zijn best.

Geen dertien-in-een-dozijn-wraakfilmpje dus. De muziek en vooral Reeves tillen het verhaal naar een hoger niveau. Ook het feit dat een hotel uitsluitend bedoeld is voor huurmoordenaars en er zelfs gebruik gemaakt wordt van gouden munten en een kuisploeg (niet bedoeld om de vloer te doen blinken of het moet zijn dat er een lijk ligt), maken de film net dat tikkeltje anders. Dat imaginaire maakt hem meer ongrijpbaar en niet van deze wereld. Een onderwereld die functioneert op zijn eigen. Gedaan met de recent magere filmjaren van Keanu Reeves? Met John Wick zet hij zich alvast terug op de kaart. De tijd van The Matrix mag dan wel over zijn, de acteur brengt zekere nostalgie met zich mee in deze action “kickass” flick. Geruchten over een sequel die eraan komt? Mooi, dan wachten we ongeduldig af.

Stilte voor de storm. Een introductie met vrij veel drama op korte tijd. Of toch voor John Wick die zijn vrouw Helen verliest aan een ziekte. Hij krijgt van haar postuum een puppy om het rouwproces enigszins een plaats te geven en te kunnen herbeginnen met liefhebben. Als het weerloze beestje evenals zijn auto hem ook nog worden afgenomen, laat hij dit niet ongestraft en vecht en zweet hij zich het komende anderhalf uur een weg naar de verantwoordelijke. John Wick(ed) keert terug naar de vroegere jaren en zal zijn wraak nemen. En hoe. Dat allemaal doordat Iosef Tarasov -…

Review Overview

Script - 7.5
Originaliteit - 6.5
Actie - 9
Acteerwerk - 7
Visuele flair - 8.5
Sfeer - 8
Muziek - 8.5

7.9

Beoordeling: John Wick is een gewezen huurmoordenaar die zijn vrouw verliest aan een ziekte. Ze geeft hem een laatste geschenk: de puppy Daisy die hem moet helpen met het verwerken van zijn verlies. Wanneer deze wordt gedood en zijn auto wordt gestolen, wil hij maar een ding: wraak.

User Rating: 1.4 ( 1 votes)

Over: elodie

Filmfan met een passie voor het schrijversvak. Nog op zoek naar de perfecte film, maar mijn top 10 komt akelig dicht in de buurt. Ik kan elk genre waarderen, mijn hart klopt echter sneller voor drama, thrillers en horrorfilms.

Laat hieronder een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*