Image

Image

Onnodig om deze film nog te introduceren, maar alles voor de lezersservice. Je kon er niet naast kijken of de namen ‘Image’ en ‘Adil El Arbi’ vlogen je om de oren. Er is de afgelopen twee maanden veel te doen geweest rond deze film en de figuur Adil. Grappig dat allerhande televisiezenders en websites zoveel aandacht besteden aan zijn personage, er ontstaat dan een soort van moeheid rond de hype. Ironisch, gezien je als regisseur of acteur je product aan de markt wil brengen. Samen met zijn poulain – nee, niet putain, want met die bijnaam gaat Adil “fucking slimste mens” nu door het leven – Bilall Fallah maakte Adil een film die draait rond het imago dat de media rond allochtonen (ook al zo’n fragiel woord) creëren. Voor diegenen die in grotten leven; dat imago ziet er niet al te fraai uit. De mannen vonden het dus tijd om dit aan de kaak te stellen. En zo geschiedde Image.

Een op het eerste gezicht lijkende sneer die al vaker werd gericht aan het medialandschap, maar deze is dan wel mooi verpakt. De trailer toont, ondanks zijn korte speelduur, vele ontwikkelingen die je doet snakken naar meer. Concreet is er wel degelijk een verhaal; we leren Eva Hendrickx kennen, een journaliste die een reportage wil draaien over de probleemwijken in het Brusselse. Na eerst gegidst te zijn door het personage van Monir Ait Hamou (die we ons nog heerlijk herinneren uit de film Les Barons) verschijnt Nabil Mallat in ons gezichtsbeeld. Hij blinkt uit als Lahbib “zware jongen” Farraji die Eva een ander beeld geeft van de Belgische hoofdstad en haar migrantenwijken. De twee hebben ongelooflijke chemie samen, ondanks hun uitstraling die eerst anders doet vermoeden, maar de relatie-ontwikkeling mist zeker meer diepgang en persoonlijke momenten. Afgezien van enkele spaarzame namiddagen die ze samen doorbrengen voor de reportage, was meer achtergrond van en de onderlinge relatie tussen de twee protagonisten welkom geweest. Gelukkig is hun band niet ongeloofwaardig neergezet. Het clichématig beeld van tegenpolen die elkaar aantrekken stoort hier helemaal niet. Je durft zelfs het tegendeel te beweren doordat het spontaan wordt gebracht.

Image

Ondanks de weinige diepgang kom je veel te weten over Lahbib. Vooral door het draaien van de reportage zelf, maar ook daarbuiten. Hij heeft nog een appeltje te schillen met een man die heeft vastgezeten voor pedofilie. De onafwendbare confrontatie is een punch in your – maar vooral in die van de man – face (en elders), maar laat zien dat Lahbib geen onrecht toelaat, zeker niet wanneer het vrouwen en kinderen betreft. Eva leren we op een heel andere manier kennen. Haar leven staat enkel in het teken van haar werk. Haar (quasi onbestaand) liefdesleven wil ze opkrikken met een date – die meer interesse toont in haar dan zij in hem. Zeker door de steeds grotere aanwezigheid van Lahbib in haar hoofd. Laat vooral haar iel stemmetje je niet bedotten. Deze steekt af van haar persoonlijkheid zijnde een vrouw die van zich afbijt. En het werkt. Want wat beter dan tegenpolen die elkaar vinden wanneer de personages zelf al contradictie uitstralen?

Er werd reeds over de confrontatie gesproken. Aan het einde van de film bots je – no pun intended – op nog zo’n auwtch-moment. Eén die je niet meteen ziet aankomen, maar ook een tikkeltje ongeloofwaardig genoemd mag worden. De reportage werd immers verkracht door Herman Verbeeck, de baas en presentator waarmee Eva al de hele film in de clinch lag. Op dit kritiek moment neemt Eva de zaak in eigen handen. Dit einde mag dan over the top zijn, de kracht zit hem in het feit dat je voor even wordt misleid. Enerzijds vrees je eerst iets anders te zien gebeuren tot het duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit. Anderzijds zou het pure ironie zijn mochten de regisseurs een bepaalde wending geven aan het thema waar ze vastberaden hun tanden inzetten. Qua performances kan ik kort zijn: iedereen krijgt zijn verdiende credits, maar diegene die een tour-de-force neerzette, draagt de naam Nabil Mallat. ‘De nieuwe Matthias Schoenaerts’ wordt hij genoemd, maar Nabil heeft niemand nodig om zich mee te meten.

Image

Met het zeer beperkt budget is Image een film waar je U tegen mag zeggen. De cinematografie staat garant voor mooie plaatjes en het effect waar Adil en Bilall naar streefden: de film mocht er niet goedkoop uitzien. Bij deze: dat is gelukt! Ook sterk dat de regisseurs én het script én de montage op zich hebben genomen. Ondanks het mooie debuut was de relatie tussen alle personages een beetje oppervlakkig en vooral: het had oh zo leuker geweest mocht de film bescheidener zijn gepromoot. De Image-fatigue is zeker tot bij mij geraakt door zowat alle mediatitels die geilden op een interview (of twee). Ik kijk uit naar het moment waarop de film uit de zalen schiet en zijn weg vindt naar de winkelrekken. Dvd en Blu-Ray, please!

Onnodig om deze film nog te introduceren, maar alles voor de lezersservice. Je kon er niet naast kijken of de namen ‘Image’ en ‘Adil El Arbi’ vlogen je om de oren. Er is de afgelopen twee maanden veel te doen geweest rond deze film en de figuur Adil. Grappig dat allerhande televisiezenders en websites zoveel aandacht besteden aan zijn personage, er ontstaat dan een soort van moeheid rond de hype. Ironisch, gezien je als regisseur of acteur je product aan de markt wil brengen. Samen met zijn poulain – nee, niet putain, want met die bijnaam gaat Adil “fucking slimste…

Review Overview

Verhaallijn - 7.5
Originaliteit - 7
Sfeer - 8.5
Spanning - 7.5
Actie - 7
Acteerwerk - 8
Muziek - 8

7.6

Beoordeling: Journaliste Eva Hendrickx draait een reportage over de Brusselse probleemwijken. Wanneer ze hierbij hulp krijgt van Lahbib Farraji, die een grote reputatie geniet in de wijken, raakt ze geïntrigeerd door zijn personage en zijn leven.

User Rating: 4.7 ( 2 votes)

Over: elodie

Filmfan met een passie voor het schrijversvak. Nog op zoek naar de perfecte film, maar mijn top 10 komt akelig dicht in de buurt. Ik kan elk genre waarderen, mijn hart klopt echter sneller voor drama, thrillers en horrorfilms.

Laat hieronder een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*